TULCEA - SFANTU GHEORGHE - SULINA - CRISAN - LACUL MATITA - MILA 23 - LACUL FURTUNA - MALIUC - TULCEA

  • 14 octombrie 2010
  • Azi mergem in Delta. Frumos acolo, desi am inteles ca sunt cam multi tantari. Dar...baba la frumusete rabda. ;))


    Acest traseu  se efectueaza numai pe apa; de aceea, distantele sunt orientative.
    Paienjenisul de canale pe care Dunarea il formeaza intre cele 3 brate ale sale echivaleaza pentru turist cu un larg registru de posibilitati de a realiza un itinerar corespunzator preferintelor sale. In cele ce urmeaza, iti voi prezenta un circuit efectuat destul de des, care include majoritatea categoriilor de atractii turistice si ofera suficiente repere pentru o eventuala expeditie pe cont propriu.
    Circuitul propus debuteaza cu canalul Sf. Gheorghe, pentru ca acesta, nefiind regularizat, ca Sulina, si'a pastrat in mai mare masura pitorescul sau original. De la Sf. Gheorghe se trece, prin canale mai mici si lacuri, in bratul Sulina, care este parcurs in amonte pana dincolo de Crisan, unde se intra pe Dunarea Veche atingand asezarea de la Mila 23. De aici pana la Maliuc, unde se reintra in bratul Sulina, un nou parcurs pe canale mici, peste lacul Furtuna.
    Durata: 2 zile
    Azi o sa postez prima parte a traseului, maine a 2a...
    1. Tulcea - Sf. Gheorghe (113 km)
    Se pleaca din Tulcea oe bratul sudic al Dunarii care prezinta avantajul de a admira culmile batranilor munti ai Dobrogei.
    0 km - Tulcea, resedinta judetului Tulcea
    6 km - Ceatalul Sf. Gheorghe, locul unde se desparte Dunarea in bratul Sf. Gheorghe si bratul Sulina
    13 km - Nufaru, comuna (numita in vechime Perislava) situata pe malul drept al Dunarii; atestata documentar din sec. X, aici a poposit cneazul Kievului, Igorevici, in drumul sau spre Bulgaria; descoperiri arheologice (sarcofage si monede romane)
    26 km -Mahmudia, comuna; port situat in aval de dealul Bestepe; in apropiere, ruinele cetatii si asezarii romano-bizantine Salsovia; mica colectie de arheologie, numismatica si arta populara
    49 km - Uzlina, sat de pescari; in apropiere, importanta colonie de pelicani (rezervatie naturala)
    53 km - Murighiol, comuna situata pe malul lacului cu acelasi nume; popasul turistic "Pelican"; urme de asezare geto-dacica; tot in apropiere exista lacuri si terenuri sarate (saraturi), unde cresc palnte rare si cuibaresc pasari ca piciorongul, ciocintorsul, etc (rezervatie naturala)
    63 km - Canalul Dunavat se ramifica la dr. si duce la lacul Razim
    65 km - Canalul Litcov; ramificatie la stg., mai intai spre NV, apoi spre N si, pe o buna portiune, orientat spre V comunicand din nou cu bratul Sf. Gheorghe in apropiere de Nufaru; cel mai lung canal din delta (45 km)
    73 km - Canalul Dranov, ram. la dr. spre lacul Razim
    97 km - Canalul Ivancea; trece printr'o zona unde se afla o mare colonie de gaste salbatice; face legatura cu lacul Rosu; zona piscicola. De aici, prin lacul Rosulet, prin canalul Rosu, acces in bratul Sulina
    113 km - Sf. Gheorghe, comuna; mentionata documentar in 1318; fosta baza navala otomana; zona piscicola importanta. De aici se revine la canalul Ivancea pe care se continua traseul prin lacul Rosu, apoi canalul Rosu-Imputita spre bratul Sulina. De la iesirea in acest brat mai sunt circa 2 km pana la portul Sulina
    151 km - Sulina, oras, principala localitate de la gurile Dunarii

    1 comentarii:

    Anonim spunea...

    Intradevar e foarte frumoasa zona ;)

    Trimiteți un comentariu